fbpx

Review Nikon D3300: Inca se merita cumparat chiar daca exista Nikon D3400?

Review Nikon D3300

Calitate excelenta a fotografiilor si videoclipurilor, performante rapide si fara dezavantaje semnificative.

Nikon D3300 a fost anuntat pentru prima data in ianuarie 2014. Acest lucru poate parea cu mult timp in urma, dar in industria camerelor de filmat lucrurile functioneaza putin diferit fata de restul industriei tehnologice si adesea ceea ce pare a fi un produs vechi este inca perfect viabil. Acesta este cazul cu Nikon D3300. Inca mai persista si Nikon vinde inca pe site-ul sau web, desi acum se afla chiar in partea de jos a gamei sub D3400.

Si, in ciuda diferentei de varsta, nu exista o mare diferenta intre D3400 si D3300 dintr-o perspectiva hardware de baza. Diferentele cheie sunt ca Nikon D3400 are un ecran articulat si wireless incorporat, plus D3400 este mai scump. Cu toate acestea, cu diferenta de pret de numai 250 RON in aceste zile, cazul pentru cumpararea unui Nikon D3300 in defavoarea unui Nikon D3400 nu este la fel de persuasiv cum ar fi putut fi.


Daca va intereseaza mai mult calitatea imaginii decat daca aveti toate cele mai recente functii, este totusi o alegere fantastica pentru buget. Veti cheltui un pic mai putin aici, bani pe care ii puteti pune in vederea unei actualizari a obiectivului si ar trebui sa puteti realiza cateva fotografii mai bune ca rezultat.

Lucrul este ca aceste DSLR-uri la nivel de intrare trebuie sa ofere suficiente caracteristici pentru a justifica pretul, au nevoie si de un senzor care sa livreze bunurile. Merita subliniat in aceasta etapa ca fostele modele nu au trecut intotdeauna aceste teste in mod necesar. Canon EOS 1200D ne-a lasat un pic dezamagit acum trei ani, chiar si in ciuda pretului destul de scazut la nivel de intrare, cu nivelurile surprinzator de mari ale zgomotului. D3300 are cu siguranta o ocazie de aur pentru a face o victorie clara.

Este un inceput bun aici cu un obiectiv frumos reproiectat care se prabuseste pana la un 68mm spectaculos subtire, cand nu este folosit. Inca se ridica la 133 mm de la vizor pana la capacul obiectivului atunci cand este in tranzit, care este la o milimetrie mai mare decat 145 mm EOS 1200D sau Nikon D3200 la 155 mm, dar este inca cu greu un schimbator de jocuri. In total, camera si obiectivul kitului au pierdut putin peste 100g comparativ cu modelul D3200 si acum cantaresc 663g combinate. Acestea sunt schimbari binevenite, dar va trebui sa le transportati intr-o geanta mai degraba decat in ​​buzunar.

Pe de alta parte, atat D3200 cat si D3300 sunt destul de greu de deosebit, atat in ​​persoana, cat si in ceea ce priveste specificatiile brute. Corpul de plastic este mult mai fin si mai stralucitor aici, cu o selectie frumoasa de culori negre, gri sau rosii, care vor ghida cu siguranta fantezia unor oameni. Placa tactila de navigare este putin mai mica decat inainte, ceea ce va ofera doar putin mai mult spatiu pentru degetul mare drept pentru a va odihni in spatele camerei. Atat modulul de comanda, cat si butoanele de stergere au fost amestecate pentru a crea un pic mai mult spatiu, dar asta inseamna totul in ceea ce priveste modificarile cosmetice. Nu avem deloc plangeri in ceea ce priveste ergonomia, deoarece se potriveste frumos si confortabil in doua maini, in timp ce toate butoanele sunt foarte usor de atins. Vizorul in sine este putin mai mare decat cel al Canon EOS 1200D.

Cu toate acestea, nu exista un numar mare de butoane si cadrane. Ca si in cazul predecesorilor, modelul D3300 pastreaza la minimum toate butoanele etichetate, cu functii unice, bazandu-se pe meniurile de acces rapid si pe cele principale pentru cea mai mare parte a utilizarii. Exista un pic de sens in aceasta privinta, totusi, mai ales ca utilizatorii mai putini experimentati pot fi impiedicati de o multitudine de butoane deseori etichetate ambiguu si prefera etichete pe ecran mai informative. Lucrul este ca nu suntem convinsi ca vor invata foarte mult dintr-o miniatura care arata o panorama de noapte pentru ISO 800 si un recital de pian pentru ISO 1600. Lipsa acestor butoane cu o singura functie face aproape imposibila ajustarea diferite setari in timp ce utilizati vizorul. De asemenea, calibrarea manuala a balansului de alb si activarea si dezactivarea functiei Auto ISO sunt mult prea complicate, cu controalele ingropate in trei straturi de adancime in meniul principal al camerei. Altceva care a fost prea enervant este faptul ca functia autodeclansatorului se opreste dupa fiecare fotografiere.

Aceste probleme sunt frustrante, deoarece numeroasele probleme ar putea fi usor evitate cu doar cateva modificari minore ale firmware-ului, dar problemele persista inca de-a lungul generatiilor. In cele din urma, insa, D3300 este o camera destul de placuta pentru a fi folosita, in special pentru cei care, in mare parte, se tin doar de setarile automate. Este frumos si usor de mutat punctul de focalizare automata prin intermediul placii de navigare, in timp ce setarile legate de expunere sunt foarte apropiate de mana prin butonul de comanda si compensarea expunerii. Modul de utilizare la indemana incearca sa demisifice diverse tehnici fotografice printr-un amestec de presetari de scena si sfaturi practice. Va recomandam sa incepeti in modul Program si sa invatati caracteristicile pe masura ce simtiti nevoia.

Nikon D3300 : Modul de performanta si video

Procesoarele camerelor nu primesc de obicei atata atentie, dar un upgrade la cel mai recent chip al lui Nikon Expeed 4 se plateste aici si merita o discutie. Fotografiere continua este de la 4fps la 5fps, punandu-l semnificativ inainte de 3fps EOS 1200D. In timp ce modelul D3200 a incetinit pana la o viteza redusa de 1.6fps dupa 20 de imagini JPEG, D3300 a continuat la 3.3fps. Nu a existat o reducere considerabila a performantei generale atunci cand am activat functia Auto Distortion Control pentru a corecta distorsiunea obiectivului. Performanta totala bruta a inregistrat si castiguri mari, incetinind pana la un consumabil de 1.7fps, dupa o explozie initiala de sase cadre la 5fps.

Cu un procesor semnificativ mai rapid la bord, este o surpriza binevenita pentru a afla ca durata de viata a bateriei a crescut de la 540 la 700 de fotografii. De asemenea, am gasit autofocusul de la senzorul de focalizare cu 11 puncte si obiectivul kitului pentru a fi fiabil de rapid, avand in jur de 0,3 secunde de la apasarea butonului declansator pentru a captura un cadru.


Procesorul mai rapid gasit in interior inseamna, de asemenea, ca filmele de 1080p sunt capturate la rate de cadre variind de la 24fps pana la 60fps. Nu exista un avantaj urias de a trage la rate de cadre mai rapid decat 30fps, deoarece serviciile de gazduire online si formatele de discuri optice au inceput doar sa le sustina. In caz contrar, este minunat sa puteti incetini inregistrarea in software-ul de editare pentru efecte incetinite, ceea ce poate face  unele videoclipuri foarte interesante. Exista insa un dezavantaj in acest sens, deoarece lungimea maxima a clipului pentru 50fps si 60fps este de numai 10 minute. Este de cele mai multe ori mai bine sa ramanem in rapoartele de 24, 25 si 30 de cadre pe secunda, in majoritatea cazurilor, unde clipurile ruleaza timp de 20 de minute.

Inapoi in 2014, calitatea imaginii video a fost una dintre cele mai bune pe care le-am vazut si se pastreaza si astazi. Culorile au prezentat aceleasi tonuri ascutite ca in JPEG-uri. Detaliile au fost mult mai clare, iar nivelurile de zgomot au fost considerabil mai scazute decat de la EOS 1200D, de exemplu, si nu toate pe departe la standardele ridicate ale gamei Panasonic Lumix G. Spre deosebire de 1200D, exista o optiune pentru autofocus cu timp complet in timpul inregistrarii. In timp ce nu este exact cel mai receptiv sistem de focalizare automata pe care l-am vazut si permite sa bombardeze sunetul cu zgomote de la motorul obiectivului, este inca suficient de bun pentru uz casual. O intrare pentru microfon de 3,5 mm va permite sa treceti de microfonul mono intern pentru un microfon stereo plasat strategic.

Nikon D3300: Calitatea fotografiei

D3200 al anului 2012 a fost primul DSLR Nikon pentru a utiliza un senzor de 24 megapixeli. Acum aproape toate fac asta, dar in timp ce rezolutia lui D3300 nu sa schimbat deloc, acest senzor marcheaza cu siguranta un upgrade semnificativ. Exact la fel ca in D5300 si D7100, nivelurile de zgomot au fost in mod semnificativ mai scazute decat de la D3200. Senzorul omite, de asemenea, un filtru optic low-pass intr-un efort de a creste nivelurile de detaliu, dar am constatat ca diferenta era extrem de subtila. Avand in vedere acest lucru, este inca minunat sa gasim unul dintre cei mai buni senzori disponibili pentru acest tip de camera intr-un model entry-level.

Pe de alta parte, exista foarte putine informatii despre calitatea imaginii. Capacitatea Nikon DSLRs de a capta culori vii si magulitoare in JPEG-uri este deja bine documentata in recenziile trecute, iar indepartarea in interiorul camerei a distorsiunilor lentilelor si aberatiilor cromatice ajuta fotografiile sa para cele mai bune din camera foto. Obiectivul kitului ar putea fi un pic mai bun, cu focalizare moale spre marginile cadrelor si o usoara lipsa de contrast fata de detaliile fine pe intregul cadru, totusi este inca suficient de bun pentru ca proprietarii primului lor DSLR sa fie multumiti.

Nikon D3300 – este pentru tine?

Cred ca pana acum am facut din ce in ce mai clar ca preferam acest aparat de fotografiat impotriva principalului sau rival, Canon EOS 1200D. Venind in top pentru calitatea fotografiei, calitatea video, performanta, dimensiunea vizorului si durata de viata a bateriei, ceea ce ne face dispusi sa ignoram aspectele mai frustrante ale controalelor sale. Cu toate acestea, preturile celor doua camere difera semnificativ de la lansare, cu modelul D3300 costand 1700 RON in prezent, iar Canon echivalentul a 1500 RON, dar aveti grija de kitul putin mai ieftin cu lentila nestabilizata, ce nu-l recomandam pentru incepatori. In ciuda diferentei de pret clare, preferam in continuare modelul D3300, dar daca doriti sa economisiti bani, verificati modelul mai ieftin Nikon D3200, de asemenea, in jur de 1500 RON.

Cu toate acestea, nu sunt singurii doi concurenti. Dispozitivul Pentax K-50 se distanteaza cu mult peste greutatea sa, cu ajutorul controlerului la nivel de entuziast si a unui vizor masiv, iar acum este disponibil pentru aproximativ 2000 RON. Apoi, exista numeroase camere digitale compacte superbe (CSC) care folosesc adesea senzorul de dimensiuni asemanatoare cu cel al modelului D3300, incarcarea fiind in prezent condusa de o afacere uimitoare, care este Samsung NX3000, disponibila in prezent pentru doar 1000 RON. Daca sunteti in cautarea unui “DSLR” propriu-zis, totusi, atunci D3300 se apropie de a primi recomandarea noastra, dar are nevoie de o actualizare simpla a firmware-ului pentru a rezolva obiceiurile sale enervante de operare pentru a incheia balanta.

Magazine de unde puteti achizitiona Nikon D3300:

Emag: VEZI AICI