fbpx

Review Fujifilm X-T3: O camera mirrorless incredibil de versatila

Review Fujifilm X-T3

Caracteristici cheie:

Pretul la revizuire: 6.700 de RON (numai pentru corp)

Senzor APS-C de 26 megapixeli

Sistem hibrid AF de 425 puncte

Vizor electronic de 3,69 milioane de puncte

4K, captura video pe 10 biti de 60 fps

Disponibil în negru sau în argint

Intervalul ISO de 160-12800 (se extinde la 80-51200)

Ce este Fujifilm X-T3?

X-T3 de la Fujifilm este o camera mirrorless si succesor al modelului Fujifilm X-T2, unul dintre cele mai bune aparate de fotografiat sub 7.500 de RON din ultimii ani.

Laudat pentru experientele bogate, atmosferice JPEG si experienta tactila de filmare, design-ul vintage al lui X-T2 a facut de asemenea ca camera sa fie una dintre cele mai de dorite aparate foto din jur.

Aceasta înseamna ca, în exterior, Fujifilm X-T3 nu sa schimbat prea mult. Este totusi o frumusete din aliaj de magneziu, rezistenta la lichide, cu multe butoane personalizabile.

Însa, în interior, se remarca o îmbunatatire semnificativa a senzorilor si a procesoarelor, care o transforma dintr-o camera care se concentreaza în mare masura asupra filmelor într-un aparat de fotografiat cu puteri video pentru ai provoca pe cei de la Panasonic.

Unul dintre aspectele placute ale lui X-T3 este gama sa imensa de cadrane tactile si butoane.

Ca si inainte, modelul X-T3 se bazeaza pe un senzor APS-C, care este mai mic decat echivalentele full-frame, cum ar fi Seria Z Nikon si Canon EOS R.

Cu toate acestea, senzori precum chip-ul Fujifilm X Trans permit camerelor ca X-T3 sa fie echivalente mai mici, mai ieftine si mai accesibile la modelele full-frame.

Ca atare, pretul lui X-T3 este foarte rezonabil la doar 6.700 de RON (doar pentru corp). Combinati-va cu obiectivele excelente XF de la Fujifilm si aveti o propunere foarte tentanta atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti.

De asemenea, îmbunatatirile modelului Fujifilm X-T3 înseamna ca din nou se modeleaza pentru a fi un mirrorless bun la toate? Raspunsul este da.

Fujifilm X-T3 – Design si manipulare

În timp ce este semnificativ mai mic decat un DSLR, X-T3 este relativ mare pentru o camera mirrorless APS-C. Este putin mai greu decat predecesorul sau la 539g, si cu 10mm mai larg.

Acest lucru nu este neaparat un lucru rau – corpul sau din aliaj de magneziu, construit superb, se simte ca este solid în maini si frumos echilibrat cu majoritatea lentilelor. Dimensiunea camerei este un lucru personal, dar daca sunteti în cautarea de manipulare în stil DSLR, atunci as spune ca X-T3 s-ar putea sa va surprinda. Fratele sau mai mic, Fujifilm X-T20 sau Sony A6500 sunt întotdeauna optiuni daca doriti ceva mai mult de dimensiuni de calatorie.

X-T3 se simte bine echilibrat în mana, indiferent daca îl împerecheati cu un obiectiv primar sau cu un zoom.

Ceea ce distinge cu adevarat camerele X-T de rivalii lor mirrorless sunt cadrele lor analogice. Acestea ofera o experienta distractiva si tactica de fotografiere, care este, de asemenea, foarte personalizabila. Majoritatea butoanelor sale pot fi reconfigurate pentru a face orice, de la verificarea focalizarii la schimbarea ISO. O optiune deosebit de utila este posibilitatea de a adauga ISO la cadranul frontal, ceea ce înseamna ca puteti sa-l optimizati fara a va lua ochii de la vizor.

Vizorul lui X-T3 este putin mai proeminent pentru un pic de “spatiu liber”, butoanele sale din spate sunt acum putin mai mari, iar manerul pentru degetul mare este putin mai ciudat pentru a-l mentine echilibrat. Principalele butoane (ISO, viteza obturatorului si compensarea expunerii) sunt de asemenea usor mai mari si mai usor de rotit.

Cel mai mare upgrade extern la Fujifilm X-T3, totusi, este vizorul sau. Acum beneficiati de acelasi EVF ca cel gasit în Fujifilm X-H1, ceea ce înseamna o rezolutie clara, de 3,69 milioane de puncte, cu o rata de reîmprospatare de 60fps (sau 100fps în modul “boost”).

În mod ciudat, marirea dimensiunii 0,75x a vizorului înseamna ca este mai mic decat predecesorii sai, dar mult mai vizibil pentru mine a fost amplificarea rezolutiei.

Vestile sunt mai amestecate cand vine vorba de ecranul LCD de 3,2 inchi al lui X-T3. Este acum sensibil la atingere (hooray), ceea ce înseamna ca puteti atinge subiectii sa se concentreze asupra lor si sa treaca prin fotografii. Dar se foloseste în continuare aceeasi actiune de înclinare în trei axe ca mai înainte.

Acest lucru nu este neaparat un lucru rau si mecanismul sau de pliere laterala este util daca faceti poze în mod regulat în modul portret. Este doar o rusine ca nu beneficiati de ecranul excelent, complet articulat, pe care Fujifilm la introdus recent pe X-T100 – mai ales ca în prezent exista porturi încorporate pentru microfoane si casti pentru vloggeri.

Cu toate acestea, exista un singur bonus pe langa cele doua porturi – un port USB-C, care accepta încarcarea directa. Aceasta caracteristica devine rapid standard pentru camerele mirrorless si va permite sa încarcati acumulatorul prin intermediul unui acumulator extern în timp ce sunteti în miscare. Foarte la îndemana.

Fujifilm X-T3 – Caracteristici si performanta

În exterior, X-T3 are parte de o îmbunatatire usoara fata de predecesorul sau. Dar deschideti-l si veti afla de ce este înca una dintre cele mai bune camere mirrorless.

În inima sa se afla un nou senzor X-Trans CMOS 4 de 26,1 megapixeli si un chip X Procesor 4. Împreuna, acestea ofera o serie de îmbunatatiri, cele trei fiind cele mai mari fiind autofocusul, fotografierea în rafala si performanta video.

În primul rand, autofocusul. Cu “pixeli de detectare a fazei” acum raspanditi pe întregul senzor si cu un total de 425 de puncte de focalizare automata, Fujifilm X-T3 poate urmari subiectii în miscare în jurul unei scene si îi poate mentine focalizati mult mai fiabil decat înainte. Prin comparatie, acelasi numar de puncte de focalizare automata precum Sony A6500 si mult mai multe decat la un DSLR precum Nikon, punctele AF ale lui X-T3 acoperind si mai mult cadrul decat ambele.

Acest procesor nou are si alte îmbunatatiri în ceea ce priveste autofocusul – detectia fetei si a ochilor este mult mai buna, focalizarea automata functioneaza acum la lumina mai mica pana la -3EV (aproximativ echivalenta cu o scena de noapte) si Fujifilm considera ca X-T3 este acum mai rapid cu 1.5 ori in blocarea asupra subiectilor.

Ca fotografierea unor sporturi sau salbaticie? Modificarile în modul burst ale modelului X-T3 îl fac si pe acesta un concurent. Poate sa faca poze cu 11fps folosind obturatorul mecanic cu autofocus continuu, care a fost mai mult decat suficient.

Treceti la obturatorul electronic si poate atinge (teoretic) o fotografiere maxima cu 30fps. Cu siguranta acest lucru se întampla în cazul autofocusului cu un singur punct, desi scade o valoare justa atunci cand sunteti în AF-C si urmariti un subiect în miscare (la aproximativ 15-20fps).

Imaginile dvs. în acest mod sunt decupate pana la 16 megapixeli si exista si un pericol inerent de rulare a obturatorului – Fujifilm spune ca este redus acest lucru pe X-T3, dar au existat înca cateva exemple.

Totusi, este un spectacol foarte impresionant pentru o camera APS-C ca X-T3 sa fie un adevarat talent atunci cand vine vorba de a fotografia subiecte de mare viteza, fie ca sunt masini sau copii. Acestea sunt viteze pe care le puteti bate doar cu o camera Micro Four Thirds cum ar fi Olympus OM-D E-M1 Mark II.

În fotografierea continua, aveti si un vizor fara lumina (un bonus suplimentar fata de DSLR-uri), ceea ce înseamna ca va puteti mentine mai mult în acord cu ceea ce faceti, în loc sa încercati sa prezicati unde se afla subiectul.

X-T3 este, de asemenea, bun cu oamenii, datorita unor amplificari la fata si detectarea ochilor. Atata timp cat fata dvs. tinta este relativ apropiata, X-T3 face o treaba buna la blocarea automata pe ele cu un patrat verde, chiar în colturile cadrului.

Daca nu esti deosebit de pretentios în ceea ce priveste specificatiile, tot ce trebuie sa stii este ca pentru aproape orice subiect la care îndrepti X-T3 (fie ca este viteza sau stationara), focalizarea automata a lui X-T3 si îmbunatatirea filmarilor continue înseamna ca se va descurca.

În ciuda acestor îmbunatatiri pentru fotografii statice, cea mai mare schimbare de la X-T2 este probabil performanta video. Fujifilm X-T3 are aproape tot ceea ce ti-ai dorii cu exceptia notabila a stabilizarii imaginii încorporate (IBIS), pe care Fujifilm le-a rezervat pentru X-H1.

Puteti înregistra 4K la 60fps cu o adancime de culoare de 10 biti, care îl pune pe langa Panasonic GH5, precum si 1080p la o viteza de 120fps. Deoarece suporta formatul eficient de compresie H.265, X-T3 poate înregistra 60fps la 200Mbps. Trageti la 30fps, la care se va folosi întregul senzor (mai degraba decat o recolta de 1,18x) si mergeti la o viteza de transfer de 400Mbps.

Alte setari ajuta la transformarea acesteia într-o camera video foarte versatila. Toate modurile clasice de “simulare a filmului” ale Fujifilm, care replica protagonistii lor analogici, sunt disponibile pentru video, iar detectarea fetei si a ochilor functioneaza aici.

De asemenea, puteti avea setari separate pentru lucruri precum expunerea si ascutirea atat pentru fotografii, cat si pentru video, ceea ce ajuta la comutarea între cele doua. Singura limitare reala este ca sunteti în continuare limitat la 30 de minute de înregistrare pentru 4K la 30fps, sau 20 de minute la 60fps.

Sapa mai adanc in aceste meniuri si veti gasi imbunatatirile finale pe care le-a facut Fujifilm. Acum exista simularea filmului “Eterna”, un aspect clasic “moale” care a ajuns prima data pe X-H1. De asemenea, puteti modifica temperatura simularii excelente monocroma de la rece la o temperatura mai calda ca sepia. Si, ca si înainte, puteti crea pana la sapte din propriile dvs. simulari de film.

Toate acestea fac ca X-T3 sa fie o alegere excelenta daca cautati JPEG-uri excelente în afara camerei, în loc sa petreceti ore în Lightroom.

Deci, ce il lipseste lui X-T3? Cele mai mari sunt stabilizarea imaginii încorporate si o baterie noua. Ea promite în jur de 390 de fotografii intr-o incarcare, de la 340 de fotografii pe X-T2, dar nu am gasit acolo sa fie o mare diferenta în realitate.

Daca va plac ca camerele dvs. sa se conecteze direct la telefonul dvs. smartphone, X-T3 va acopera si aici. Conectati-va la reteaua sa Wi-Fi si puteti seta optiunea Auto Image Transfer pentru si poti lua pe telefon cele mai noi fotografii (în format comprimat sau în dimensiune completa).

Fujifilm X-T3 – Calitate imagine si video

Oare s-a ridicat X-T3 la nivelul asteptarilor noastre? Privind rezultatele testelor sale de laborator si performanta sa in lumea reale, cu siguranta o face.

Ea a functionat foarte bine în testele noastre de rezolutie si zgomot, datorita în mare masura noului senzor spate iluminat si lipsei unui filtru optic low pass care ajuta la îmbunatatirea claritatii si detaliilor.

În testele noastre de rezolutie, detaliile au început sa scada considerabil dupa ISO 6400, cu niveluri înca impresionant de mari chiar si la ISO 12,800. Iar cand fotografiati configuratia dioramelor, zgomotul a fost foarte controlat pana la ISO 3200 (cu fotografii între ISO 80 si ISO 800 complet lipsite de zgomot). De fapt, performanta la ISO 12,800 face ca un mod perfect acceptabil. Setarea extinsa ISO 51.200 este mai bine evitata.

Rezultatele in lumea reala ale lui X-T3, fie ca sunt înregistrate în RAW sau JPEG, sunt la fel de impresionante. Aceasta forta traditionala Fujifilm, este mai puternica ca niciodata, cu fotografii foarte bogate si detaliate. Combinatia de focalizare automata îmbunatatita si detectarea fetei cu toate modurile obisnuite de simulare a filmului face ca X-T3 sa fie o camera incredibil de distractiva, în special în cazul unor evenimente variate în care fotografiati portrete într-un minut, apoi imprevizibile, accelerarea autoturismelor în urmatoarele.

Un alt bonus pe acest front sunt cele 16 moduri de simulare a filmului X-T3, care va ofera cateva optiuni creative suplimentare, fara a trece peste bord într-un mod de filtrare Instagram. Mi-a placut în mod deosebit noua optiune de a face ajustari subtile la temperatura de culoare a modului monocrom, ceea ce va ajuta sa va perfectionati jocul alb-negru.

În mod traditional, videoclipul nu a fost un punct forte pentru Fujifilm, ceea ce înseamna ca Fujifilm X-T3 este o camera de reper pentru companie. Pe hartie, este o impresionanta camera video, cu abilitatea de a capta video de 4k pe 10 biti la 60fps. E ceva ce nici o alta camera mirrorless nu o poate face.

Poate ca singurul dezavantaj usor este lipsa de stabilizare a imaginii în interiorul corpului X-T3, ceea ce înseamna ca probabil veti dori sa-l montati pe un brat sau un trepied pentru a maximiza calitatea acestuia. Dar pentru cei mai multi amatori care doresc o parte a videoclipului sa mearga cu fotografiile lor delicioase, abilitatile video ale lui X-T3 sunt un adevarat bonus.

De ce sa cumparati Fujifilm X-T3?

Noul val de camere mirrorless full-frame, condus de cei de la Nikon Z7, poate sa fi aparut titluri recente, dar impresionantul Fujifilm X-T3 este un memento clar ca camerele APS-C mai mici si mai accesibile sunt o optiune fantastica atat pentru amatori amelioratori si pro-snappers.

Cu numeroasele îmbunatatiri ale autofocusului, fotografiere si filmarea, Fujifilm X-T3 este acum mai mult decat un “mini X-H1”. De altfel, cu exceptia camerelor full-frame, precum Sony A7 III si Sony A7000, Fujifilm X-H1 este probabil cel mai apropiat rival al acestei camere. Principalul sau beneficiu este stabilizarea imaginii în interiorul corpului (utila pentru fotografierea cand aveti camera in mana, în special în lumina scazuta), desi este de asemenea un pic mai ciudat.

Cand luati în considerare pretul, dimensiunea, optiunile obiectivului si performanta (atat în ​​fotografii cat si în filmari), este greu sa gasiti o greseala la Fujifilm X-T3 ca un versatil all-rounder. La 6.700 de RON, este un concurent puternic pentru rivalii mirrorles, cum ar fi Sony’s A6500, si o perspectiva teribila pentru DSLR-urile îmbatranite cum ar fi D500 de la Nikon.

Singurele îndoieli usoare sunt lipsa de stabilizare a imaginii încorporate si o viata mediocra a bateriei. Dar este putin probabil ca acestea sa fie distrugatoare atunci cand luati în considerare punctele forte ca autofocusul sau rapid, designul clasic si alegerea uriasa a lentilelor (multe dintre ele stabilizandu-se). Indiferent ce doriti sa pozati, Fujifilm X-T3 va permite – si va va ajuta sa va distrati foarte mult în acest proces.

Magazine de unde puteti sa achizitionati Fujifilm X-T3:

Emag: VEZI AICI