fbpx

Review Canon EOS 800D : Un minunat DSLR sub 5000 RON

Review Canon EOS 800D

Cu imbunatatiri majore ale performantei si focalizarii automate, Canon EOS 800D este un model complet de finisare

Canon EOS 800D este ultima dintr-o linie de DSLR-uri care a inregistrat in mod constant rezultate bune in recenziile noastre in ultimii ani. Modelul EOS 750D nu a excelat intr-o anumita zona, ci un set generos de caracteristici, un pret rezonabil si o calitate constanta adaugata unei camere care a fost perfecta pentru utilizatorii casnici care cauta o camera adecvata.

Suntem obisnuiti sa vedem imbunatatiri subtile cu fiecare actualizare, dar 800D face unele progrese semnificative. Senzorul de focalizare automata este de 19 pana la 45 de puncte, depasind modelul Nikon D5600 (cu autofocusul cu 39 de puncte) intr-o zona care este, de obicei, cetatea Nikon. Mai multe puncte de focalizare automata fac mai usor sa focalizati exact unde doriti sa va aflati in cadru. De asemenea, teoretic imbunatateste capacitatea camerei de a urmari subiecte in miscare in jurul cadrului. Viteza de declansare este de la 5 la 6 fps, iar procesorul mai rapid inseamna ca poate salva JPEG-urile la fel de repede, cat le capteaza.

Rezolutia senzorului ramane la 24 de megapixeli, dar acum include tehnologia Canon Dual Pixel, care ofera imbunatatiri semnificative ale performantei autofocusului atunci cand fotografiati in modul vizualizat in timp real si pentru captura video. Canon SLR-urile au fost obositoare pentru autofocusul video, dar datorita tehnologiei Dual Pixel, acestea sunt acum mai bune decat orice alt model de aparat de fotografiat SLR sau compact (CSC).

Canon EOS 800D review: In uz

Modelul 800D arata si se simte foarte mult ca modelul 750D, cu trucuri cosmetice subtile si un nou buton (pentru lansarea functiilor sale wireless) care separa aspectul lor. Este mic pentru un DSLR, dar o potrivire confortabila in mana, iar butoanele sale cad sub degete. Singurul buton de comanda verticala nu este designul meu preferat, totusi; CSC-urile la acest pret, cum ar fi Panasonic G80 si Fujifilm X-T3 ofera cadrane de comanda dual.

O noua interfata ghidata incurajeaza utilizatorii sa paraseasca modul Auto si sa descopere beneficiile fotografierii in modurile de programare, prioritate si manuala. Acesta prezinta grafice si explicatii simple de text pentru a ajuta utilizatorii sa inteleaga modul de utilizare a modurilor si setarilor de expunere. Desi acopera bine setarile pentru viteza obturatorului si diafragma, nu explica modurile de viteza ISO, balansul de alb sau modurile de focalizare automata. De asemenea, restrictioneaza numarul de functii disponibile prin intermediul butonului de meniu Q, ascunzand calitatea JPEG, modul de masurare si diverse alte functii care nu sunt vizibile. Am fost usurat sa aflu ca ecranul standard de fotografiere poate fi reactivat, dar modul Guided ar trebui sa fie la indemana pentru incepatori.

Odata ce stii ce cautati, veti aprecia numarul generos de butoane cu o singura functie pentru a accesa setarile cheie, inclusiv viteza ISO, balansul de alb, modul de antrenare si modul de focalizare automata. Deplasarea punctului de focalizare automata implica apasarea unui buton si apoi mutarea punctului cu ajutorul placii cu patru cai sau a ecranului tactil. Acesta din urma este mai rapid, dar exista riscul de a trece din greseala la un mod de autofocalizare diferit. Cu putina practica, nu este prea greu sa eviti asta.

Setarile pentru balansul de alb sunt usor disponibile, dar – ca si in cazul tuturor camerelor EOS – calibrarea balansului de alb personalizat este complicata inutil. De asemenea, am fost prins de nevoia de a ajusta setarile de meniu si apoi apasati OK pentru a le confirma; ajustarea si apoi apasarea pe jumatate a butonului declansator pentru a iesi din meniu, abandoneaza modificarile. Meniul Q functioneaza diferit, iar aceasta inconsecventa a fost sursa principala a confuziei mele.

O alta frustrare este capacitatea limitata de a personaliza comportamentul modului Auto ISO. Limita superioara a vitezei ISO poate fi setata, dar nu exista niciun control asupra vitezelor de declansare (cu exceptia setarii manuala a acesteia in modul de expunere prioritara la declansare sau manuala). SLR-urile Nikon permit utilizatorilor sa regleze comportamentul modului Auto ISO pentru subiecte in miscare sau statice, iar camerele Panasonic detecteaza automat miscarea subiectului. Modelul 800D ignora miscarea subiectului. A incercat sa gestioneze inteligent miscarea camerei, utilizand viteze mai mici ale declansatorului pentru fotografii cu unghi larg si mai rapid pentru teleobiectiv, dar optiunile specifice facute erau rareori optime. Este o motivatie buna pentru a controla modul de prioritate a declansatorului, dar ar fi chiar mai bine daca utilizatorii nu s-ar simti fortati sa faca acest lucru.

Noul buton wireless lanseaza pagina de configurare Wi-Fi, si cu atat NFC cat si Bluetooth disponibile pentru a ajuta la gestionarea conexiunii Wi-Fi, stabilirea unei noi conexiuni la un telefon Android si la un iPad a fost fara probleme – experienta cu camerele Canon anterioare. Aceasta ajuta aplicatia sa spuna ce trebuie sa faca, dar exista inca posibilitatea simplificarii procedurii. Transferurile wireless si fotografierea la distanta au functionat bine, cu un control elegant asupra autofocusului si a setarilor de expunere. De asemenea, am fost capabil sa utilizez aplicatia ca monitor video de la distanta, complet cu autofocus la fata locului controlat prin atingere.

Canon EOS 800D review: Autofocus si performanta

Autofocusul Nikon D5600 de 39 de puncte a fost unul dintre punctele sale importante de vanzare peste Canon EOS 750D, astfel incat sari de la Canon la 45 de puncte este o afacere mare. Este aranjat intr-o grila noua pe cinci inaltime, iar ecranul tactil face sa selecteze rapid un singur punct, un grup de noua sau sa lase aparatul foto sa aleaga un subiect de focalizare.

Exista, de asemenea, o optiune pentru a defini un punct de pornire, dar apoi ca aparatul sa urmareasca subiectul in jurul cadrului, atat timp cat butonul declansator este apasat (pe jumatate sau pe deplin). Acest lucru a functionat bine, dar nu in mod stralucit in testele mele. Urmarirea autofocusului pentru subiectii care se misca rapid reprezinta o mare provocare pentru orice camera foto, iar modelul 800D se afla pe punctul de a oferi rezultate fiabile.

Trecerea la modul de vizualizare live, sa dovedit a fi mult mai fiabila in urmarirea subiectelor in miscare, iar focalizarea automata a fost rapida pentru actualizare. Totusi, se oprea la lumina foarte scazuta si, in unele cazuri, camera nu a fost capabila sa se concentreze si sa capteze o imagine, in ciuda incercarilor repetate.

Performanta a fost excelenta in ambele moduri. Am folosit 0,3 secunde intre fotografii cand folosesc vizorul si 0,4 secunde in modul vizualizare live. Mai tarziu, este o imbunatatire majora fata de modelul 750D, care a durat aproximativ o secunda in modul Live View si Nikon D5600, care a durat peste trei secunde.

Performanta continua a atins performanta revendicata de 6 cadre pe secunda, iar cu o cartela SD rapida a continuat pana cand cardul era plin. A reusit aceeasi viteza cu autofocus continuu activat si, de asemenea, cu vizualizare live, desi cu ambele selectate a scazut la 4,3 fps. Acesta este un progres major pentru DSLR-urile pentru consumatori, care pana acum nu au reusit sa ofere o experienta de fotografiere receptiva in modul de vizualizare live. Este deosebit de semnificativa aici, deoarece viziunea live este probabil sa fie deosebit de populara pentru persoanele care se modernizeaza de la o camera compacta sau smartphone.

Alimentator AC Adapter tip Canon ACK-E18 pt EOS 200D 750D 760D 800D

Pret: 21490 RON

Pretul poate suferi modificari

EasyCover - Carcasa protectie pentru Canon 800D, Negru

Pret: 14999 RON

Pretul poate suferi modificari

Geanta impermeabila de umar pentru camere foto DSLR

Pret: 9900 RON

Pretul poate suferi modificari

Canon EOS 800D review: Captura video

Modelul 800D este o camera video excelenta, datorita in mare parte tehnologiei Dual Pixel. Focalizarea automata este suficient de receptiva si de fiabila pentru a fi utilizata cu incredere in situatii critice, cum ar fi discursurile de nunta in care nu puteti merge pentru a doua oara. Urmarirea subiectului este de asemenea fiabila, iar ecranul tactil articulat faciliteaza alegerea unui subiect in miscare sau statica in care sa se concentreze. Exista o gama de expunere automata sau manuala. Modurile de prioritate ar fi fost binevenite, insa fixarea vitezei de declansare si a diafragmei si lasarea vitezei ISO in modul Auto inseamna ca puteti controla blurul miscarii, dar puteti beneficia de expunere automata. Butonul de blocare a expunerii este blocat pentru video, facand usor blocarea si eliberarea la cerere a nivelurilor de expunere.

Cu atat de multe lucruri care merg bine, este frustrant ca captura video este limitata la 1080p. Cel mai ieftin aparat foto Canon de 4K este modelul EOS 5D Mark IV, dar pretul de pornire al celorlalti producatori pentru 4K este mult mai mic. Videografi se confrunta cu o alegere frustranta intre detaliile superioare de la panasonic G80 (de exemplu), autofocusul superior de la EOS 800D sau cheltuirea multor bani pentru cele mai bune din ambele lumi.

Cu toate acestea, pentru fotografii care doresc sa filmeze ocazional, fiabilitatea lui 800D va fi probabil mai valoroasa decat detaliile suplimentare ale lui G80. Este cu siguranta alegerea perfecta pentru videoclipurile la domiciliu, tinand copiii in centrul atentiei pe masura ce isi desfasoara cariera in jurul cadrului.

Canon EOS 800D review: Calitatea fotografiilor

Am invatat sa avem asteptari inalte privind calitatea imaginii Canon DSLR si, in general, 800D nu a dezamagit. Culorile au fost bogate si curate, fara a se uita prea mult, iar detaliile erau precise si naturale.

Masurarea a fost in general exacta, dar camera a avut o tendinta de expunere pentru cele mai intunecate parti ale cadrului. Uneori, acest lucru a contribuit la avantajul sau, dar alte fotografii au fost usor supraexpuse. A aparut si problema cu viteza de declansare care nu a tinut cont de miscarea subiectului sau de miscarea semnificativa a camerei, ceea ce ar putea reduce in mod semnificativ rata de succes in anumite conditii.

Comparand fotografiile noastre de studio cu fotografii arhivate, modelul 800D a aratat o mica imbunatatire a nivelului de zgomot comparativ cu Canon EOS 750D, dar nu a putut sa se potriveasca perfect cu productia curata a Nikon D5600. Avantajul lui D5600 a fost subtire, totusi, si vizibil doar la ISO 3200 si mai sus. Mai semnificativ este gama dinamica mai mare a modelului D5600, permitandu-mi sa extrag mai multe detalii de umbra din fisierele sale RAW cu setari de expunere radicale in Lightroom.

Totusi, in general, aceste critici sunt minore. Calitatea imaginii a fost, in general, la standardele inalte pe care le-am astepta de la Canon.

Aparat Foto DSLR Canon EOS 750D Kit 18-135mm

Pret: 4.77900 RON

Pretul poate suferi modificari

Nikon D5600 kit AF-P 18-55mm VR

Pret: 3.34999 RON

Pretul poate suferi modificari

Canon EOS 800D review: Verdict

Acesta este un moment ciudat pentru SLR-uri. Camerele compacte ale sistemelor le-au depasit performanta si captura video, iar acestea sunt, in general, echivalente pentru calitatea imaginii, controalele si ergonomia. In acelasi timp, SLR-urile, cum ar fi EOS 800D, se comporta din ce in ce mai mult ca CSC, cu imbunatatirile semnificative ale modului de vizualizare live.

Inca mai exista un loc pentru DSLR-uri. Unii oameni vor prefera un vizor optic la unul electronic – chiar daca viziunea prin acesta este mai mica – si obiectivele Canon si DSLR-uri ale obiectivelor Nikon sunt cu mult mai mult decat orice CSC.

Alegerea dintre Canon EOS 800D si Nikon D5600 este un apel greu. Ambele ofera o calitate excelenta a fotografiilor si a imaginilor video, cu Nikon preluand conducerea fotografiilor si Canon, producand videoclipuri mai performante. Ambele au o ergonomie decenta, cu exceptia catorva nigle operationale. Canon este mai rapid, in special in modul de vizualizare live, in timp ce Nikon are o durata mai lunga de viata a bateriei. O vom numi o remiza si va vom lasa sa luati decizia.

Hardware
Sensor resolution24 megapixels
Sensor size22.3×14.9mm
Focal length multiplier1.6x
Optical stabilisationIn kit lens
ViewfinderOptical TTL
Viewfinder magnification (35mm-equivalent), coverage0.51x, 95%
LCD screen3.2in (1,040,000 pixels)
ArticulatedYes
TouchscreenYes
Orientation sensorYes
Photo file formatsJPEG, RAW (CR2)
Maximum photo resolution6,000×4,000
Photo aspect ratios3:2, 4:3, 16:9, 1:1
Video compression formatMP4 (AVC) at up to 60Mbit/s
Video resolutions1080p at 24/25/30/50/60fps, 720p at 25/30/50/60fps, VGA at 25/30fps
Slow motion video modesN/A
Maximum video clip length (at highest quality)29m 59s
Controls
Exposure modesProgram, shutter priority, aperture priority, manual
Shutter speed range30 to 1/4,000 seconds
ISO speed range100 to 51200
Exposure compensationEV +/-5
White balanceAuto, 6 presets with fine tuning, manual, Kelvin
Auto-focus modes45-point (cross-type)
Metering modesMulti, partial, centre-weighted, centre, face detect
Flash modesAuto, forced, suppressed, slow synchro, rear curtain, red-eye reduction
Drive modesSingle, continuous, self-timer, AE bracket, WB bracket, HDR
Kit lens
Kit lens model nameCanon EF-S 18-55mm IS STM
Optical stabilisationYes
Optical zoom (35mm-equivalent focal lengths)3x (29-88mm)
Maximum aperture (wide-tele)f/3.5-5.6
35mm-equivalent aperturef/5.6-9
Manual focusYes
Closest macro focus (wide)25cm
Closest macro focus (tele)25cm
Physical
Lens mountCanon EF-S
Card slotSDXC
Memory suppliedNone
Battery typeLi-ion
ConnectivityUSB, Mini HDMI, 3.5mm microphone, wired remote
WirelessWi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC
GPSVia smartphone app
HotshoeCanon E-TTL
Body materialPlastic
AccessoriesUSB cable, neck strap
Weight532g (body only)
Dimensions (HxWxD)100x131x76mm (body only)

Magazine de unde puteti sa achizitionati Canon EOS 800D: