fbpx

Acest dispozitiv este arma secreta pentru a face mancaruri mai sanatoase, mai repede

Acest dispozitiv este arma secreta pentru a face mancaruri mai sanatoase, mai repede

In timp ce tehnologia de gatit devine mai buna tot timpul, cuptorul dvs. de baza de acasa nu sa schimbat prea mult de-a lungul anilor. Sigur, am vazut idei noi precum relocarea elementelor de incalzire si cuptoare singulare care pot fi impartite in doua, dar la sfarsitul zilei, un cuptor este doar o cutie cu un element de incalzire inauntru. Utilizeaza gaz sau electricitate pentru a incalzi aerul din cuptor. Simplu.

Bucatari profesionisti si brutari folosesc cuptoarele cu abur de ani de zile, dar au inceput recent sa apara foarte des si  in bucatarile de acasa. Producatorii precum Bosch, Miele si Thermador au toate modelele proprii, indicand ca aceasta este mai mult decat o miscare trecatoare.

Ce e un cuptor cu aburi?

Dupa cum sugereaza si numele, cuptoarele cu abur folosesc abur (in loc de caldura) pentru a gati mancarea. In timp ce cuptoarele conventionale pot sa usuce alimentele.

Cele mai multe modele contin un rezervor pe care il umpleti manual cu apa, desi unele modele de varf se conecteaza chiar la o sursa de apa. Cand porniti cuptorul, caldura converteste apa in abur, care gateste alimentele.

Unele cuptoare cu aburi pot gati doar cu abur, dar cuptoarele cu combinatie de aburi, cunoscute si ca cuptoare de convectie cu abur, pot gati si cu convectie. Uneori acestea pot functiona in intregime fara abur, dar depinde de model.

De ce sa te deranjezi?

Atat temperatura cat si umiditatea au un efect semnificativ asupra gatitului. Dupa cum explica Scott Heimendinger, directorul departamentului de cercetare aplicativa Modernist Cuisine, moleculele de apa conduc caldura mai eficient decat aerul vechi obisnuit. Astfel, adaugarea de aburi in amestec are ca rezultat o gatire mai rapida.

Si asta nu este singurul beneficiu. Umiditatea din cuptor ajuta la prevenirea evaporarii apei din alimente, care la randul ei le impiedica sa se usuce. Aceasta inseamna pui mai proaspat, produse de patiserie mai bune si o paine mai buna. De asemenea, inseamna ca poti sa gatesti alimente cum ar fi orezul sau legumele.

Cuptoarele cu abur nu pot face totul, desigur. Ele nu sunt utile, de exemplu, pentru rumenirea carnii. Nu este nici o problema daca aveti un cuptor cu conventie cu aburi,  puteti doar sa va finalizati friptura cu setarea de convectie.

In plus, gatitul cu aburi poate face mai usor sa gatesti sanatos, deoarece nu utilizati lucruri precum ulei pentru a va incalzi mancarea. Desigur, puteti gati o multime de lucruri nesanatoase intr-un cuptor cu aburi, dar este vorba de moderare.

Care sunt cele mai bune?

Deci, este timpul sa iesiti si sa inlocuiti cuptorul obisnuit? Probabil ca nu. Veti dori totusi un cuptor care sa poata praji cartofii sau sa gateasca o pasare intreaga de Ziua Recunostintei. Cu toate acestea, daca aveti un cuptor cu microunde care se foloseste pentru resturi si pentru pachetele de legume congelate, atunci un cuptor cu aburi este o alternativa minunata.

Din pacate, in acest caz modelele de masa sunt destul de greu de gasit. Desi unele modele japoneze importate au prins avant, cel mai bine cotat pentru cele mai multe persoane este Cuisinart CSO-300N. Este un cuptor combinat cu aburi si convectie, care este bine vazut de catre utilizatori si costa sub 1.200 RON.

Magazine de unde puteti achizitiona Cuisinart CSO-300N:

Emag: VEZI AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *